In de bloemetjes gezet

Vanwege Valentijnsdag twitterde het Gemeeente Archief Zaandstad het berichtje rechts:

Ed volgt het GAZ op twitter en herkende het echtpaar direct. Het betreft een foto die gemaakt is in 1935 t.g.v. het 40-jarig zakenjubileum van zijn grootouders Jacob Pielkenrood (1862-1938 en zijn vrouw Marijtje Pielkenrood-Blijenburg (1961-1945). Jacob was smid en begon in 1895 zijn eigen smederij aan het Langepad in Zaandijk. Uit deze smederij komen de metaalwarenfabriek en andere zaken voort. Zie het boek ‘Zaken in Zaandijk’ (april 2005), dat ook in het bezit is van het Gemeente Archief Zaanstad.

Later in het jaar 1935 waren Jacob en Marijtje overigens vijftig jaar getrouwd. Dat werd minder groots gevierd dan het 40-jarig bestaan van de zaak Pielkenrood Zaandijk, want voor Jacob was het zakenjubileum veel belangrijker. Dagblad De Zaanlander schenkt op 15 april 1935 uitgebreid aandacht aan het jubileum. Op 4 februari 1930 had het Algemeen Handelsblad in een artikel al uitgebreid aandacht besteed aan de firma Pielkenrood waar één van de eerste metaal CAO’s (1913) werd afgesloten. In 1938 overleed Jacob Pielkenrood en weer besteden zowel De Zaanlander als het Algemeen Handelsblad aandacht aan deze Zaanse industrieel.

De foto komt uit de beeldbank van het GAZ. Daar was de bovenstaande informatie niet bekend. Het GAZ heeft dit inmiddels aangevuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *